Elektrotehnička škola za energetiku proslavila 71. rođendan

Elektrotehnička škola za energetiku proslavila je 16. 2. 2018. godine 71. godišnjicu veoma uspješnog odgojno-obrazovnog rada. Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji su pripremili učenici s njihovim profesorima.

Program su vodili učenici Mevlida Pekmez i Emir Pošković, a pripremiile profesorice Mirela Tole i Anela Jarkoč. Proslavu dana škole čine posebnom učenički radovi koje oni tradicionalno poklanjaju školi za rođendan.

– Mi baštinimo tradiciju elektroenergetike, nadograđujemo je i pravi smo nosioci tog sektora. Prepoznatljivi smo po projektima naših učenika i njihovim uspjesima na takmičenjima. Svi se uključuju u unapređenje nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti. Veliki je zadatak prosvjetnog radnika da danas motivira učenike. Smatram da smo u tome uspjeli, dajemo im podršku, motiviramo ih, pomažemo im u radu i mislim da se rezultati itekako vide – istakla je direktorica škole Samira Karamehić, dipl.el. ing.

U takmičarskom dijelu manifestacije učestvovali su predstavnici svih odjeljenja, koji su na dostojanstven način prezentirali svoje radove. Tom prilikom su kao najbolji proglašeni sljedeći radovi:

Prirodno-tehnička kategorija

Prvo mjesto: CNC štampač- učenici prezentatori: Hamza Žunić, Edin Bekan, Ahmed Imamović, Adnan Serdarević, Anel Horozović – mentor i odjeljenski starješina Ades Bučan
Drugo mjesto: Ispitni radni pult- odjeljenje III6, učenici prezentatori: Tarik Zolota, Sabahudin Mrnđić, Amir Galić – mentor i odjeljenski starješina Elvir Nokto
Treće mjesto: Prikaz Elektroenergetskog sistema-odjeljenje IV4, učenici prezentatori: Emin Karišik, Belmin Mahmutović, Haris Bičević – mentor Ernad Jabandžić, odjeljenski starješina Merima Leka

Društveno-kulturna kategorija

Prvo mjesto: Pogledi koji izražavaju vrijednosti – Odjeljenje IV3, učenici prezentatori: Belma Adilović, Goran Jović, Amina Krupalija, Elmedin Šeta , Ivan Lebo – mentor Ismeta Trepalovac, odjeljenski starješina Almina Ljuca

Najbolji prezentator je bio Mirza Avdić, koji je prezentovao rad: Autobus na baterije od kartona.

Svim učesnicima u takmičarskom dijelu, njihovim mentorima i odjeljenskim starješinama se zahvaljujemo, jer su blagovremeno i revnosno ispunjavali svoje obaveze kako bi ovo takmičenje doveli do ovako lijepog i ozbiljnog nivoa.

U nastavku možete pročitati kako su novinarka „Oslobođenja“ Emira Asotić i fotoreporter Damir Ćumurović propratili veličanstvenu proslavu Dana Elektrotehničke škole za energetiku, kao i prijavljene projekte odjeljenja.

SARAJEVO
petak
16. februar 2018.

Elektrotehnička škola za energetiku obilježila 71 rođendan: Ponosni na učenike i njihove uspjehe na takmičenjima
Mi baštinimo tradiciju elektroenergetike, nadograđujemo je i pravi smo nosioci tog sektora, kazala je Karamehić

UČENICI POKAZALI SVOJE RADOVE/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Elektrotehnička škola za energetiku na Pofalićima danas proslavlja 71 godinu svog rada. Tim povodom organizovana je svečanost na kojoj su učenici i uposlenici uz pjesmu i muziku proslavili rođendan škole zajedno sa prijateljima ove obrazovne ustanove.

Ono po čemu se ova srednja škola izdvaja od mnogih u BiH jesu projekti na kojima rade profesori i učenici zajedno. Kroz Centar izvrsnosti za energetsku efikasnost, edukaciju i ekologiju koji djeluje u ovoj školi i koji je jedini takav centar u BiH, učenici razvijaju svoje potencijale, kreativnost, maštovitost i svoje ideje pretvaraju u fantastične radove. Direktorica škole Samira Karamehić kazala je da je ponosna na učenike, i školu koja postoji 71 godinu, a koja je bila prva škola u BiH ovog tipa.

– Mi baštinimo tradiciju elektroenergetike, nadograđujemo je i pravi smo nosioci tog sektora. Prepoznatljivi smo po projektima naših učenika i njihovim uspjesima na takmičenjima. Svi se uključuju u unapređenje nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti. Veliki je zadatak prosvjetnog radnika da danas motivira učenike. Smatram da smo u tome uspjeli, dajemo im podršku, motiviramo ih, pomažemo im u radu i mislim da se rezultati itekako vide, kazala je Karamehić.

Svake godine sarađuju s bh. privrednicima koji imaju firme na području KS-a. Njihovi učenici imaju praksu u Elektroprivredi, Energoinvestu, BH Telecomu, Boschu, Tofiju i drugim firmama, većina ih ostane i raditi, što govori kakvo znanje i praktičnu nastavu nudi ova škola.

– Oni kroz svoje školovanje imaju priliku da se dokažu i pokažu budućim poslodavcima tako da vrlo često poslije srednje škole ostaju na mjestima na kojima obavljaju praktičnu nastavu, dodala je direktorica.

Dan škole je i prilika u kojoj su učenici pokazali različite vještine i potvrdili svoju svestranost. Tako se svako odjeljenje predstavilo sa svojim projektom, te su najbolji radovi i nagrađeni. Ti radovi su se mogli pogledati na galeriji, a posebno interesantna se izdvojila hidroelektrana koja proizvodi 12 volti, a na kojoj je radilo petero učenika trećeg razreda. Jedan od njih, Zlatan Omanović objasnio nam je da su na ovom projektu radili više od mjesec i da je trebalo puno strpljenja da se napravi jedan ovakav rad.

– Napravili smo hidroelektranu koja potencijalnu energiju pretvara u kinetičku, a potom u mehaničku okretanjem turbine. Tu je i pumpa koja pumpa vodu i okreću generator koji proizvod struju od 12 volti. Sve smo ručno radili i zbog toga je ovo bio jako zahtjevan rad. Namučili smo se dobro i nadamo se prvom mjestu, optimističan je Omanović.

Svoj rad predstavio je i Amer Čeligija, učenik četvrtog razreda. On je uz pomoć drugova osmislio i napravio priključak živine sijalice na mrežni napon za samo sedam dana.

– Prednost ove sijalice je što ima veoma veliki postotak iskorištenja. Ona električnu energiju pretvara u svjetlosnu i veoma dobro osvjetljava prostorije. Najčešće se koristi za uličnu rasvjetu i tvornice i nije namijenjena za domaćinstva zato što bi se često isključivala i uključivala. U tom segmentu ima ogromnu manu, jer kada se sijalica isključi potrebno je da prođe određeno vrijeme da bi se ponovo mogla uključiti, pojasnio je Čeligija.