Studijsko putovanje uposlenika Elektrotehničke škole za energetiku u Prag

Uposlenici Elektrotehničke škole za energetiku uspješno su okončali studijsko putovanje u Prag. Pored ostalog, posjetili su Srednju elektrotehničku školu gdje su razgovarali s članovima uprave o obrazovnom sistemu i organizaciji praktične nastave u elektroenergetskim školama. Bilo je riječi i o razmjeni učenika, zajedničkom učešću u projektima, ali i nastavku saradnje.
Rukovodstvo ove prijateljske škole pojasnilo je da se praktična nastava izvodi u državnim željeznicama, ali i u privatnim porodičnim firmama.
Dodali su kako velike firme imaju mnogo posla i potrebu za kadrom pa finansiraju izradu maturskih radova učenicima, kao i diplomskih radova studentima.
Istaknuto je da praktična nastava pruža mogućnost kvalitetnije edukacije kroz profesionalno iskustvo u preduzećima gdje dobiju dodatna praktična znanja i vještine.
Osim toga, učenici se kroz program praktične nastave mogu direktno povezati s poslodavcima i lakše doći do prvog zaposlenja nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.
Tokom obilaska laboratorija i učionica posebno interesovanje izazvala je mini hidrocentrala, kao i robot, koji je uposlenike naše škole pozdravio naklonom i mahanjem.