AKTUELNOSTI

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Državnost Bosne i Hercegovine temelji se na njenom historijskom državnom kontinuitetu. Začeci državnosti datiraju iz X stoljeća a Bosanska srednjovjekovna državnost zvanično je i potvrđena prvim državnim dokumentom, Poveljom bana Kulina 1189.godine.
Bosanskohercegovački državi kontinuitet prekinut je dolaskom Osmanskog Carstva na Balkan u XV stoljeću. Nakon 450 godina tuđinske vlasti Bosna i Hercegovina je iskoristila priliku da u jeku antifašističke borbe, tokom Drugog svjetskog rata, vrati svoju državnost i nastavi svoj državni kontinuitet.
U vrijeme sazivanja Prvog zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, pojavila su se određena neslaganja u vezi s formiranjem Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice. Pojedini partijski dužnosnici smatrali su da Bosna i Hercegovina ne može biti zasebna federalna jedinica s obzirom na višenacionalni sastav njenog stanovništva, odnosno da je treba učiniti autonomnom pokrajinom Srbije ili Hrvatske, ili je vezati za savezna tijela nove Jugoslavije.
Ovakvim idejama suprotstavilo se rukovodstvo Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu (PK KPJ za BiH), odnosno istaknuti revolucionari i komunisti Avdo Humo, Rodoljub Čolaković, Hasan Brkić i drugi, koji su kod Josipa Broza Tita i Edvarda Kardelja zahtijevali ravnopravan status za Bosnu i Hercegovinu u jugoslavenskoj federaciji, što im je i uspjelo, obrazlažući svoj zahtjev historijskim državnim kontinuitetom Bosne i Hercegovine još iz srednjeg vijeka.
25.novembra 1943.godine u Mrkonić Gradu/ Varcar Vakufu održano je zasjedanje antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine sastavljeno od 273 člana iz svih djelova zemlje.
Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine – ZAVNOBiH je bilo i konstituirajuća skupština. ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine.
Ovim aktima je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Muslimana, Srba i Hrvata.
Važnost Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a,možemo uočiti čitajući iz bilješke Bogomira Brajkovića, vijećnik ZAVNOBiH-a, vođenim u vidu dnevnika, pod 25. novembrom 1943. godine zapisao je: “U noći od 25. na 26. XI održano je u Varcar Vakufu (Mrkonjić Gradu) povijesno zasjedanje za osnutak ZAVNOBiH-a”, a zatim kasnije: “…Historijska noć za Bosnu i Hercegovinu je prošla. Ogroman dio naroda još to ne zna i ne shvaća. Ali doći će vrijeme kada će noć od 25. na 26. studenog 43, ući u povijest Bosne”.
Ovom historijskom odlukom građani Bosne i Hercegovine su potvrdili državnost svoje domovine.
Država se brani ljubavlju a gradi djelima!
Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!
Tekst pripremila: Zuko Aida, prof. historije.
U srijedu, 8.11.2023.godine održana je edukacija Crvenog krsta Novo Sarajevo na temu pružanje prve pomoći prilikom strujnog udara u organizaciji profesora Hurić Muhameda.
Danas je održan VI Međunarodni Kongres “Djeca stubovi svijeta” u Bijeloj sali Parlamenta Bosne i Hercegovine. Takvi značajni događaji često pružaju mladima priliku da razvijaju svoje sposobnosti i razmjenjuju iskustva s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta. To je sjajan način za promociju raznolikosti, razumijevanja i saradnje među mladima iz različitih kultura i okruženja.
Učenici trećeg i četvrtog razreda, u pratnji svojih profesora, ostvarili su studijsku posjetu vjetroparku Podveležije 1 u petak, 27. oktobra 2023. godine. Smješten na platou Podveležja, desetak kilometara istočno od Mostara, ovaj vjetropark sastoji se od 15 vjetroagregata, svaki snage 3,2 MW. Ukupna snaga vjetroparka Podveležje 1 iznosi 48 MW.
Očekuje se da će godišnja proizvodnja ovog vjetroparka iznositi otprilike 130 GWh električne energije, što odgovara potrošnji električne energije za 6.500 domaćinstava ili 25.000 stanovnika. Vrsta vjetroagregata korištenih u ovom vjetroparku je ona s direktnim pogonom, potpunom AC/DC/AC konverzijom i permanentnim magnetom.
Fascinantni podaci koje su naši učenici saznali tokom posjete uključuju informaciju da se na temelje vjetroagregata montira gondola ili kućište visine od 92,5 metara. Osim toga, svaka lopatica vjetroagregata ima dužinu veću od 50 metara i težinu od preko 11 tona. Ova tehnologija je nevjerojatna i pokazuje moć obnovljivih izvora energije u proizvodnji čiste električne energije za budućnost.Korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije postalo je imperativ u savremenom svijetu. Proizvodnja električne energije iz vjetra igra ključnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu. Povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, kao što su energija vjetra, voda, biomasa i slični, postižemo veću energetsku efikasnost sistema te osiguravamo sigurnost snabdijevanja električnom energijom. Ovaj pristup smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije, čime doprinosi stabilnosti i samoodrživosti energetskog sektora. Po povratku učenici su obišli Bunu i Mostar.
U četvrtak, 26.10.2023. godine učenici II razreda bili u posjeti Umjetničkoj galeriji Collegium Artisticum.
U četvrtak, 19.10.2023. godine su učenici IV razreda bili u posjeti Umjetničkoj galeriji Collegium Artisticum, gdje su imali priliku
pogledati izložbu “Pod nebom vedre vjere-Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.
Firma Moj san je poklonila učenicima spužve za tablu. Ovom prilikom im se zahvaljujemo što su na taj način dali svoj doprinos obrazovanju.
Danas su učenici I razreda bili u posjeti Umjetničkoj galeriji Collegium Artisticum, gdje su imali priliku pogledati izložbu “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.
U petak 13.10. 2023. učenici IV-3 razreda naše škole su posjetili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH u pratnji razrednice Dženite Šljivo i bibliotekarke Hatidže Maunagić. Tom prilikom su naši učenici obišli izložbeni dio sa specijalnim zbirkama biblioteke, čitaonice, depo sa bibliotečkom građom, odjel za restauraciju i konzervaciju knjiga, kao i odjel za informacije i usluživanje korisnika. Učenici su se upoznali sa mogućnostima i načinima korištenja bibliotečkih usluga kao učenici srednje škole, ali i budući studenti. Posjeta je omogućila edukativnu prezentaciju o informacijskim resursima za njihov budući rad i obrazovanje.
U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo učenici drugih razreda naše Škole su danas, posjetili Memorijalni centar „Potočari“ u Srebrenici.
Učenici su u pratnji profesora, posjetili mezarje, odali počast žrtvama, obišli nekadašnju fabriku akumulatora u kojoj su bili zatočeni Bošnjaci, te su pogledali edukativni film o dešavanjima u Srebrenici.
  
Osvojeno 1. mjesto na “Gorenje s.ketch Street basketball 2023.” u kategoriji do četvrtog razreda. Ekipa koja je predstavljala školu: Nuhić Feđa, Rožajac Ismir, Kolar Ishak i Delalić Ensar.
Čestitke za vrijedne učenike i prof. Emirhafizović Mirsada i prof. Fazlić Muniba.